Protez
Protez terim olarak, eksik olan vücut uzuvlarını taklit edecek şekilde yapılmış apareyler için kullanılmaktadır. Diş hekimliğinde protez ise, kaybedilen dişlerin ve çeşitli ağız dokularının telafi edilmesi amacıyla oluşturulan yapıları tanımlar. Çeşitli hastalıklar veya travmaya bağlı olarak gelişen diş kayıpları, diş ve çene fonksiyonlarının kaybı, konuşmanın bozulması ve estetik görüntünün olumsuz etkilenmesi gibi istenmeyen sonuçlar doğurur. Eksik dişler sebebiyle kaybedilen fponksiyonların hastaya geri verilmesi amacıyla dental protezler geliştirilmiştir.
Sabit Protezler
Sabit protez terimi genel bir tanım olmakla birlikte, ağız içerisinde kullanılan desteklere ve protez materyaline göre çeşitli tanımlar ve sınıflandırmalar bulunmaktadır. Sabit protezler diş desteklerinin üzerine yapılabildiği gibi diş eksikliği durumunda implant desteklerinin üzerine de yapılabilir. Gelişen materyal teknolojisi ile sabit protezler, fonksiyonu ve estetiği maksimum sağlayacak şekilde geliştirilmiştir. Eskiden metal alt yapıların üzerine yapılan porselenler zaman içerisinde zirkon esaslı ve tam seramik yapıların üzerlerine yapılarak estetik yönden olumlu sonuçlar ortaya koymuştur. Estetik başarı için tam seramik porselenler, artık altın standart olarak görülmektedir.
Hareketli Protezler
İmplant teknolojisinin gelişmesi ve birçok hastaya uygulanabilmesi sonucunda hareketli protezler günümüzde pek kullanılmamaktadır. Bazı çok özel durumlarda daimi olarak kullanılırken, genellikle implant sahasının iyileşmesi esnasında geçici olarak tercih edilebilirler. Çeşitli faktörlerin sabit protez yapımını engellediği durumlarda ise implant destekleri kullanılarak konforlu hareketli protezler de yapılabilmektedir.