Kızılırmak Mahallesi, Dumlupınar Bulvarı, No: 9A/714, Kat: 18, YDA Center Çankaya/ANKARA info@mehmetaskar.com +90 530 179 53 10

Kanal Tedavisi (Endodonti)

Kanal tedavisi dişin iç dokularını ilgilendiren bir diş hekimliği işlemidir. Dişin en dış tabakasında mine, minenin iç kısmında dentin ve en iç kısımda damar ve sinirleri içeren pulpa bulunmaktadır. Pulpanın esas görevi dişin canlılığını sağlaması, çürük, travma, kırık gibi herhangi bir dış etmene karşı ağrı sinyali vererek dişi korumasıdır.

Çürüğün başlangıç aşamasında pulpa dokusu hassasiyet göstererek bir problem olduğunu hastaya belli eder. Bu süreç uzarsa, çürük dişin iç kısımlarına doğru ilerler, spontan ve gece uyutmayacak duruma gelen ağrılar ile sinir dokularının geri dönüşümsüz olarak etkilendiğini belli eder. Tüm bu sinyal şekilleri kanal tedavisini yapacak doktor için önemli verilerdir. Hastanın ağrı şikâyetinin tüm bu özellikleri, hekime nasıl bir tedavi yapacağı ile ilgili radyografilerle birlikte rehber olmaktadır.

Kanal Tedavisi Zor Bir İşlem midir?

Yıllardır kanal tedavileri gerekli ekipmanlar sağlanmadan yapıldığı için, birçok hasta kanal tedavisinin zor, çok seans gerektiren, seans aralarında ağrı çektiren bir tedavi olduğunu düşünmektedir. Diş hekimliğinde hızla ilerleyen teknoloji belki de en fazla endodonti biliminde kendini belli etmektedir. Her geçen sene daha yeni teknikler ve malzemeler ile kanal tedavisinde hasta konforu arttırılmaktadır. Çok özel durumlar dışında kanal tedavileri tek seansta tamamlanmakta uygun anestezi teknikleri ile ağrısız bir şekilde bitirilmektedir.

Kanal Tedavisi İşlemi Ne Kadar Sürer?

Tek seans planlanan kanal tedavileri anestezi süresinin beklenmesi ile birlikte dişin durumuna göre bir saatlik bir işlem olarak planlanmaktadır. Ancak kanal morfolojileri karmaşık olan bazı dişlerde bu süre biraz daha fazla uzayabilir duruma göre hekimin kararı ile bazen ikinci seansa bırakılabilir.

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Olur mu?

Kanal tedavisi bilimsel tanımlamada pulpektomi olarak adlandırılmaktadır. Yani dişin damar ve sinir dokuları mekanik ve kimyasal olarak dişin içerisinden uzaklaştırılarak, dokulara uyumlu bir materyal ile bu bölge doldurulur. Tüm bu işlemler ilgili bölgede mekanik ve kimyasal olarak irritasyon yaratacağından dolayı belli bir süre hafif bir ağrı olması normaldir. İşlemi yapan hekimin reçete ettiği ilaçların hekimin önerdiği dozda kullanılması ile bu rahatsızlık ortadan kalkacaktır.

Hizmet kalitemizi artırmak adına internet sitemizde çerezler kullanmaktayız. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikası sayfamızı inceleyebilirsiniz.