Estetik Diş Hekimliği
Estetik, sanatsal yaratıcılığın, sanatta ve yaşamda güzel ve güzellik denen kavramın bilimi, güzeli araştıran bilim dalıdır. Yüzümüzde bulunan yapıların altın kurallar olarak değerlendirilen ölçülere uyumu ise fasiyal estetiği gösterir. Günümüzde estetik beklentilerin giderek önem kazanması, ‘gülüş tasarımı’ kavramını popüler bir tedavi yaklaşımı haline getirmiştir. Gülüş tasarımında asıl amaç, hastalarımızın hayallerindeki gülüşe sahip olabilmeleri için gülüşlerinin daha kusursuz hale getirilmesi ve dişlerdeki estetik harmoniyi bozan problemlerin çözülmesidir.
Gülüş tasarımının gerekli olabileceği problemler arasında, çeşitli sebeplerle diş yüzeylerinde meydana gelen renk değişimleri, geçmiş travma öyküleri sonucunda oluşan diş çatlakları ve kırıkları, dişlerin dizilim bozuklukları, diş dokularının görünümünü etkileyen yapısal bozukluklar, hasta memnuniyetsizliğine sebep olan diş boyutları ve gülüş estetiğini bozan diş eti renklenmeleri veya fazla diş eti görünürlüğü sayılabilir. Bu tedavi planlamamız dahilinde hastamızın yaşı, yüz şekli, cinsiyeti, sosyal beklentileri, karakter özellikleri de göz önünde bulundurularak; kişinin beklentileri ve hekimimizin tecrübesi ile birlikte ideal bir tasarım planlanır.
Günümüzde gülüş tasarımını henüz planlama aşamasında görmek, farklı tekniklerle prova etmek ve tedaviye başlamadan tasarım üzerinde değerlendirmeler yapmak mümkündür. Bu yöntemlerle hekimimizin onayladığı kriterler dahilinde, hastamızın hayalindeki gülüş tasarımı için ortak bir karara ulaşılır ve hastamız için özel, tasarıma spesifik bir tedavi için yola çıkılmış olur.
Gülüş tasarımında düzeltmeyi hedeflediğimiz bu problemler için uyguladığımız tedavi yöntemleri;
Diş Beyazlatma
Zamanla ve çeşitli sebeplerle oluşan, dişin iç dokularını da etkileyen renk değişimlerinin dünya sağlık örgütü (WHO) onaylı özel jeller kullanılarak giderilmesi işlemidir. Yapısal olarak diş renginden memnun olmayan hastalarımız için de diş beyazlatma tedavisi uygulanabilir. Diş beyazlatma tedavisi profesyonel yönlendirme ve takip ile iki farklı şekilde uygulanabilir.
Ev tipi beyazlatma tekniğinde, hastalarımız bireysel olarak hazırlanan plakların içine, hekimin önerileri doğrultusunda uygulanacak jelleri diş yüzeyleri ile temas ettirecek şekilde evde kullanabilirler.
Ofis tipi beyazlatma tekniğinde ise; işlem muayenehane ortamında hekimimiz tarafından yapılır. Diş etleri özel bir materyal ile korunarak, dişler üzerine beyazlatma ajanı uygulanır. Lazer veya özel bir ışık kaynağı kullanılarak beyazlatma işlemi başlatılır. İşlemin süresi; dişin renklenme derecesi ve hastanın beklentilerine göre değişebilir. Hedeflenen renk açılma derecesi ve hekimimizin görüşüne göre beyazlatma işlemini birden fazla seansta tekrarlamak gerekebilir.
Diş Eti Estetiği (Pembe Estetik)
Gülüş tasarımının en etkili unsurlarından biri hastamızın diş eti sağlığı ve sağlıklı diş etlerinin estetik görünümüdür. Hastamızın gül kurusu pembe renginde, portakal kabuğu görünümünde ve parlak yüzeyli diş etlerine sahip olması hastamıza istediği gülüşü verebilmemizin olmazsa olmazıdır. Ağız hijyeninin sağlanmasındaki eksikliklere bağlı lokal etkenler, sistemik hastalıklar veya ilaç kullanımına bağlı olarak dişlerin diş eti veya destek dokularla bütünlüğünün bozulmasına sebep olan etkenler ortadan kaldırıldıktan sonra işlem sırası diş eti estetiğinin sağlanmasına gelir. Bunun için hastalarımızın diş eti probleminin nedenine ve gülüş tasarımının gerekliliklerine bağlı olarak farklı yöntemler tercih edilebilir.
Gingivektomi
Çeşitli sebeplerle hastamızın diş etlerinin diş yüzeylerini fazla örterek diş boylarının kısa görünmesine sebep olduğu durumlarda uygulanan diş eti fazlalıklarının alınması ve diş etlerinin diş formlarıyla uygun konturlarda şekillendirilmesi işlemidir. Muayenehanemizde lazer kullanılarak uygulanan gingivektomi işlemi, ağrısız ve kanamasız olarak konforlu bir şekilde tamamlanır.
Gummy Smile Dolgusu
Hastamızın gülümseme veya konuşma sırasındaki diş eti görünürlüğünün fazla olması durumunda dudak dokusu içine uygulanan dolgu işlemidir. Genellikle diş boyunun uzatılması veya diş görünürlüğünün artırılması için tercih edilen gingivektomi işlemi ile birlikte uygulanarak hastalarımızın gülüş tasarımında öncelikli olarak diş ve destek dokularının sağlıkla estetik bütünlüğü tamamlaması hedeflenir.
Lazer İle Diş Eti Renginin Açılması (Depigmentasyon Tedavisi)
Günümüzde gülüş tasarımın diş etiyle ilgili olan kısmında popüler olarak uygulanan bir yöntemdir. Genetik faktörler, uzun süreli sigara kullanımı gibi sebeplerle diş etlerinde var olan veya sonradan oluşan kahverengi siyah renkteki hiperpigmente alanlara lazer ile uygulanan depigmentasyon tedavisi, estetik sonuçlar elde edilmesini sağlayarak gülüş tasarımın tamamlayıcı bir unsurunu oluşturur. Tekniğin lazer ile uygulanması; işlem sırasında kanama kontrolü sağlaması ve uygulama kolaylığı ile hasta konforunu arttırırken, lazerin işlem bölgesinde enfeksiyon gelişmesi riskini azaltması ise beklentiyi karşılayan estetik sonuçların elde edilmesinde önem taşır.
Bonding Yöntemi
Dişler üzerinde aşındırma yapmadan veya küçük düzeltmeler yapılarak; dişlerdeki hafif konum bozukluklarının düzeltilmesi, minimal düzeydeki diş aralıklarının kapatılması, dişlerdeki kırık ve çatlak diş dokularının tedavi edilmesi için uygulanan estetik tedavi yöntemidir. Sağlıklı diş dokusunu korumaya yönelik bir uygulamadır. Tüm yaş gruplarındaki hastalarımız için uygulanabilir. Hastamızın kendi diş renginde seçilen estetik bonding materyali ile tedavi tek seansta bitirilir.
Porselen Lamine (Yaprak Porselen, Laminate Veneer)
Gülüş tasarımının için kullanılan en popüler tedavi seçeneklerinden birisidir, dişe minimal düzeyde işlem yapılarak etkileyici estetik sonuçlar elde edilir. Hastanın beklentilerine, hekimin değerlendirmelerine, dişlerdeki problemlerin derecesine göre dişlerde çok az bir pürüzlendirme yaparak veya hiç pürüzlendirme yapmaya gerek olmadan (prepless) uygulanabilir. Porselenden elde edilen lamineler, diş dokusuyla çok yakın optik özelliklere sahiptir. Tırnak kalınlığında hastaya özel olarak hazırlanan bu porselenler, hastanın istediği ve estetik bütünlüğü tamamlayacak bir planlama ile, hekimin onay verdiği renk, şekil ve boyutlarda hazırlanabilir. Yapılacak olan aşındırma miktarına mevcut dişlerin durumuna ve yapılan planlamanın gerekliliklerine göre hekim karar verir.
Lamine diş, aralıklı, kırık, kısa dişlerde ve dişlerde minimal çapraşıklık olan durumlarda tercih edilebilir.
Metalsiz Kaplamalar (Zirkonyum Veya Empress)
Zirkonyum Kaplama
Kırılma direnci çok yüksek ve biyouyumlu bir materyallerdir. Metal destekli porselenlerin diş etinden metal rengi yansıması, zamanla korozyona uğraması ve allerji riski dezavantajlarını ortadan kaldırarak gülüş tasarımında tercih edilen estetik kaplamalarda sıklıkla tercih edilir hale gelmiştir. Eski ve büyük dolguların kırılması durumunda, kanal tedavisinin başarılı olduğu ancak adeziv restorasyonların yetersiz kaldığı vakalarda, zamanla çeşitli sebeplerle yüzeyi bozulmaya uğramış dişlerde, ortodontik tedavi görmek istemeyen hastalarımızın estetik görüntüsünden rahatsız olduğu çapraşık dişlerin tedavisinde zirkonyum kaplamalar popüler bir tedavi seçeneğidir. Ön ve arka grup dişlerin tümünde kullanılabilir.
Empress Diş Kaplama (E-MAX)
Empress kaplamalar, metal alt yapı kullanılmadan, dayanıklılığı arttırılmış porselen ile özellikle estetik beklentilerin önem kazandığı bölgelerde başarılı sonuçların elde edildiği lityum disilikat seramik türleridir. Daha çok ön diş grubunda tercih edilir. Işık geçirgenliği, yarı saydam görünümü ile doğal diş estetiğine çok yakın sonuçlar elde etmemizi sağlar.
Zirkonyum kaplamaların yapısı E-Max kaplamalara göre daha dayanıklıdır; ancak, opak görüntüsü nedeniyle arka grup dişlerin estetik restorasyonları için daha idealdir.
E-Max kaplamaların, hazırlık aşamasında doğal dişten daha az aşındırma yapılması ve diş yapısına yakın optik özellikleri ön grup dişler için planlanan gülüş tasarımlarında ön planda olmalarını sağlamaktadır.