Diş Hekimliğinde Botoks
Botulinum toksinin ilk hecelerinin birleşiminden doğan bir kelime olarak hayatlarımıza giren botoks günümüzde kozmetik işlemlerde ön plana çıksa da, alanımızda tedavi edici amaçlarla da sıklıkla kullanılmaktadır. Botoks uygulaması çene eklemi hastalıkları, bruksizm de denilen diş sıkma alışkanlığı, diş eti görünürlüğünün fazla olduğu hastalarımız, çiğneme kaslarının aşırı büyümesi olarak bilinen masseter hipertrofisi, tükürük bezi hastalıkları için yaygın olarak tercih edilen bir tedavi yaklaşımıdır.
BOTOKS UYGULAMALARI
Gummy smile dolgusu, hastamızın gülümseme veya konuşma sırasındaki diş eti görünürlüğünün fazla olması durumunda dudak dokusu içine uygulanan dolgu işlemidir. Genellikle diş boyunun uzatılması veya diş görünürlüğünün artırılması için tercih edilen gingivektomi işlemi ile birlikte uygulanarak hastalarımızın gülüş tasarımında öncelikli olarak diş ve destek dokularının sağlıkla estetik bütünlüğü tamamlaması hedeflenir.
Masseter botoksu, günümüzde diş sıkmanın en etkili tedavisi olarak bilinmektedir. Çiğneme kaslarına uygulanan botoksun, diş sıkmanın etkilerini önemli ölçüde azalttığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Genellikle, çiğneme fonksiyonuna katılan, temporal kas içine yapılan botulinum toksin enjeksiyonu ile birlikte uygulanır.